Asbestemming

De wet bepaalt dat de asbestemming moet plaatsvinden volgens de (vermoedelijke) wens van de overledene. Als deze wens niet bekend is, zullen de nabestaanden hierover in overleg moeten beslissen. 

Algemene nis / bewaarruimte

Het is niet altijd makkelijk om te beslissen wat er met de as moet gebeuren. U hoeft die beslissing ook niet direct te nemen. De eerste maand na de crematie wordt de as bewaard in de algemene nis (bewaarruimte) van het crematorium. Dit is een wettelijk voorschrift. Na deze maand is het toegestaan aan de as een definitieve bestemming te geven. U kunt in alle rust een beslissing nemen; de as kan in de meeste crematoria zes maanden kosteloos worden bewaard. Na deze termijn kan de bijzetting tegen betaling worden verlengd. De algemene nis is niet voor publiek toegankelijk. De aanvrager van de crematie mag het crematorium berichten dat de as mag worden bewaard of wordt opgehaald. Dit is diegene die het aanvraagformulier van de crematie heeft getekend.

Keuze maken

Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden voor asbestemming. Zo kan de overgebleven as worden verstrooid over land of over zee. Na een verstrooiing is er nog altijd de mogelijkheid om een gedenksteen of een gedenkplaatje te plaatsen. Of wilt u de as - of een deel daarvan – bewaren of kiest u voor een combinatie van verstrooien en gedenken? Het is ook mogelijk een beetje as van de overledene te bewaren of bij u te dragen, bijvoorbeeld in een mini-urn of sieraad. Het kan lastig zijn om de goede keuze te maken. In ieder geval mag u de as onbeperkt bewaren waardoor u alle tijd heeft om een weloverwogen beslissing te nemen. Wilt u meer informatie over alle mogelijkheden? Onze uitvaartverzorgster vertelt u er graag meer over.


Contact

  • Uitvaartonderneming Van Dijk / Uitvaartcentrum Van Dijk
  • Wanroijseweg 42
  • 5451 HA Mill
  • Telefoon: 0485-452868 
  • E-mail: info@vandijk-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.