Cremeren of begraven?

Tegenwoordig kiezen iets meer mensen voor cremeren dan voor begraven. Dit is meestal een gevoelsmatige keuze of ingegeven door familietraditie of religieuze overwegingen. Maar ook andere aspecten kunnen een rol spelen. Zo zijn de kosten van een crematie doorgaans lager dan die van een begrafenis.

Er zijn een aantal overwegingen die u kunt maken bij de keuze voor het crematorium of de begraafplaats:

  • Kunt u op de locatie uw unieke uitvaart vormgeven op de manier die u wilt?
  • Ligt de begraafplaats of het crematorium in een mooie omgeving en is de plek makkelijk bereikbaar?
  • Spreken de sfeer en inrichting u aan? Past bijvoorbeeld de ruimte goed bij het aantal belangstellenden dat u verwacht?
  • Mag u bij een begraafplaats zelf een graf uitzoeken en wat zijn de mogelijkheden om monumenten te plaatsen?

Cremeren

Eén van de voordelen van een crematorium is dat nabestaanden in een comfortabele en sfeervolle omgeving afscheid kunnen nemen van de overledene. Na de crematie dient u na de wettelijk voorgeschreven periode van één maand een beslissing te nemen over de asbestemming. Wij kunnen hiervoor suggesties aandragen en u hierin bijstaan. U kunt de urn met as laten bijzetten in een columbarium of urnengraf. Sommigen kiezen ervoor de urn thuis te bewaren. Anderen laten de as verstrooien op de strooivelden van het crematorium. Ook verstrooiing boven land of zee is mogelijk, vanaf een boot, uit een vliegtuig of via ballonnen. Wij adviseren u ook graag over de diverse mogelijkheden ter nagedachtenis. Zo zijn sierurnen, gedenkplaten en beelden mogelijk, maar ook glasobjecten en gedenksieraden met eventueel een vingerafdruk.

Begraven

Veel mensen kiezen voor begraven, omdat ze dan het gevoel hebben op een meer natuurlijke en geleidelijke manier afscheid te kunnen nemen van de overledene. Ook hebben ze met een graf een duidelijke plek om hun overleden dierbare te kunnen herdenken. Bij begraven moet u echter met een aantal aspecten rekening houden. Zo zijn er kosten verbonden aan het huren en onderhouden van het graf en aan de aanschaf van een grafmonument.

Grafmonument

Sommige begraafplaatsen kennen strenge regels ten aanzien van grafmonumenten, terwijl op andere meer ruimte bestaat voor persoonlijke inbreng. Onze uitvaartverzorgster kan u precies vertellen wat wel en niet is toegestaan. Koopt u een grafmonument, dan doet u er goed aan u vooraf te oriënteren wat betreft mogelijkheden en kosten. Vergelijk eventueel prijzen, kwaliteit en garantievoorwaarden van verschillende aanbieders. Ook hierin adviseren wij u graag. Overigens plaatsen wij altijd een tijdelijk naamplaatje op het graf, zodat de overledene niet anoniem begraven ligt.

Contact

  • Uitvaartonderneming Van Dijk / Uitvaartcentrum Van Dijk
  • Wanroijseweg 42
  • 5451 HA Mill
  • Telefoon: 0485-452868 
  • E-mail: info@vandijk-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.