Nalatenschap

Wanneer iemand overlijdt, dient er ineens veel te worden geregeld. De uitvaart, maar ook de nalatenschap. Zijn er waardevolle bezittingen die worden verdeeld? U bespaart uw nabestaanden veel tijd en zorgen wanneer u een aantal zaken schriftelijk vastlegt in een testament en/of codicil.

Opstellen van uw testament

Het testament is een officiële akte waarin u bepaalt wat er na uw overlijden dient te gebeuren met uw nalatenschap. Iedereen vanaf 16 jaar kan een testament laten opstellen. De akte moet worden opgesteld door een notaris. Alle testamenten staan geregistreerd in het Centraal Testamenten Register. Voor meer informatie kijkt u op Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie of u belt met de Notaristelefoon: 0900 346 9393 (50 ct. p/m). Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 09.00 - 14.00 uur.

Benoemen executeur

U kunt bij het opstellen van uw testament een executeur aanwijzen. Deze regelt in veel gevallen de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap, zoals beschreven in het testament. Dit kan een familielid of een kennis zijn, maar er kan ook worden gekozen voor een notaris of een medewerker van de bank. Het is gebruikelijk dat de executeur een vergoeding krijgt voor de uitgevoerde werkzaamheden als deze geen familielid is van de overledene. De naam van de executeur dient in het testament van de overledene te zijn vermeld. Alleen dan krijgt de executeur de nodige bevoegdheid voor het afhandelen van de nalatenschap.

Opstellen codicil

In een codicil geeft u uw uitvaartwensen aan en de verdeling van uw persoonlijke spullen, zoals meubels, kleding en sieraden. De verdeling van geld, een huis of auto wordt opgenomen in een testament. In tegenstelling tot het testament heeft u voor het opstellen van een codicil geen notaris nodig. Een codicil is pas geldig als het document handgeschreven, gedateerd en ondertekend is.

Voogdij

Als ouder is het verstandig om uit voorzorg vast te leggen wat er met uw kinderen dient te gebeuren bij overlijden van één of beide ouders. U kunt de voogdij vastleggen in uw testament. Als u dit niet vastlegt, beslist bij overlijden de kantonrechter - in overleg met de families - wie de voogdij over de kinderen krijgt. De Raad voor de Kinderbescherming wordt ook vaak om advies gevraagd.

Contact

  • Uitvaartonderneming Van Dijk / Uitvaartcentrum Van Dijk
  • Wanroijseweg 42
  • 5451 HA Mill
  • Telefoon: 0485-452868 
  • E-mail: info@vandijk-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.