Ter beschikking stellen aan de wetenschap

Als u uw lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap, wordt uw lichaam na uw overlijden gebruikt voor medisch wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Hiermee schenkt u uw lichaam dus aan een medische universiteit.

Schriftelijk vastleggen

Alleen u zelf kunt beslissen of u uw lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap. Dit doet u door deze wens schriftelijk vast te leggen in een testament of codicil. Bovendien wordt u gevraagd een formulier van de desbetreffende universiteit invullen. Daarnaast is het belangrijk dat uw nabestaanden op de hoogte zijn van uw wens.

Afscheid nemen

Wanneer een lichaam ter beschikking is gesteld aan de wetenschap, is er weinig tijd om afscheid te nemen. Na een overlijden dient het lichaam namelijk binnen 24 uur op de universiteit te zijn. Het is daarom verstandig om van tevoren een draaiboek te maken waardoor het mogelijk wordt toch nog afscheid te nemen. Hoewel er geen begrafenis of crematie kan plaatsvinden, is het wel mogelijk om een herdenkingsceremonie te houden voor de overledene. Wij helpen u graag bij het verzorgen van deze herdenking.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Wilt u uw lichaam ter beschikking stellen aan het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek? Neem dan contact op met een van de anatomische instituten. De telefoonnummers zijn op te vragen bij Stichting Donorvoorlichting, die bereikbaar is op telefoonnummer 0900 821 2166. Door het groeiende aantal mensen dat zich tegenwoordig ter beschikking stelt aan de wetenschap, kan het voorkomen dat u zich tijdelijk niet kunt aanmelden.

Contact

  • Uitvaartonderneming Van Dijk / Uitvaartcentrum Van Dijk
  • Wanroijseweg 42
  • 5451 HA Mill
  • Telefoon: 0485-452868 
  • E-mail: info@vandijk-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.