Kiest u voor begraven of cremeren?

Weet u al wat u straks voor afscheid wilt? En als u al een voorkeur heeft, weten uw nabestaanden dat dan ook? Het zijn geen zaken waar we graag over nadenken maar het is wel goed om uw keuze te maken en deze vast te leggen of mee te delen aan uw nabestaanden. Dat geeft rust en uw nabestaanden weten straks zeker dat ze uw afscheid verzorgen volgens uw wens.

Een belangrijke keuze

Tegenwoordig kiezen meer mensen voor cremeren dan voor begraven. Men kiest vaak gevoelsmatig of op basis van familietraditie of religieuze overwegingen. Beide keuzes hebben voordelen.

De voordelen van cremeren

Een crematie kost gemiddeld minder dan een begrafenis, ondermeer omdat u geen grafkosten hoeft te betalen. Daarnaast kunt u kiezen voor een afscheidsdienst in de lokatie die u het meest geschikt acht, zoals in een zaal, thuis in de tuin, uitvaartcentrum of in het crematorium zelf. U hebt ook alle vrijheid om de ceremonie naar eigen inzicht in te richten. Een maand na de crematie mag u de as ophalen en zelf beslissen over de asbestemming. U kunt denken aan:

  • Uitstrooien op een strooiveld of op een andere wettelijke toegestane locatie;
  • Bijzetten in een columbarium of urnengraf of begraven;
  • Thuis bewaren;
  • Gedeelte bewaren in een glasobject of gedenksieraad.

De voordelen van begraven

Met een begrafenis kiest u voor een meer natuurlijk en geleidelijk afscheid en voor een plaats waar u nog dichtbij uw overleden dierbare kunt zijn. Met een familiegraf weet u zeker dat uw familie ook na het overlijden bij elkaar blijft. Op veel begraafplaatsen mag u zelf een plaatsje kiezen. De grafkosten en de mogelijkheden van een grafmonument verschillen per begraafplaats. Het is het ook mogelijk te kiezen voor een begrafenis zonder kerkelijke ceremonie.

Meer weten?

Wellicht dat deze column u kan helpen bij uw keuze. Het is ook goed te weten dat u ons altijd vrijblijvend om advies kunt vragen, als u behoefte heeft aan meer informatie.

Contact

  • Uitvaartonderneming Van Dijk / Uitvaartcentrum Van Dijk
  • Wanroijseweg 42
  • 5451 HA Mill
  • Telefoon: 0485-452868 
  • E-mail: info@vandijk-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.