Hoe wordt u beschermd tegen onverwachte schulden in een erfenis?

Begin juni is het wetsvoorstel aangenomen om erfgenamen beter te beschermen tegen onverwachte schulden in een erfenis. Wat merkt u straks van deze nieuwe regeling, die ingaat op 1 september 2016?

Duidelijkheid over 'zich gedragen als erfgenaam'

Het wordt duidelijker wanneer u zich 'als erfgenaam gedraagt' en daarmee (onbewust) de erfenis accepteert. Momenteel weten veel nabestaanden niet dat ze de erfenis en eventuele schulden accepteren door zich al iets toe te eigenen, hoe klein of onbeduidend ook. U kunt daarbij denken aan een geldbedrag voor een familie etentje na de uitvaart of een simpel aandenken aan de overledene. Door de nieuwe regeling loopt u minder kans opgezadeld te worden met een eventuele schuld uit de erfenis, omdat er duidelijker staat beschreven wanneer u zich als erfgenaam zou gedragen.

Voortaan ook achteraf beneficiair aanvaarden

Daarnaast wordt het mogelijk om een erfenis alsnog beneficiair te aanvaarden. Momenteel dient u vooraf te besluiten over beneficiaire aanvaarding, waardoor u wordt beschermd tegen schulden in de erfenis. De nieuwe regeling maakt het mogelijk dat u alsnog kiest voor beneficiaire aanvaarding, als er na het accepteren een voor u onbekende schuld blijkt te zijn.

Netwerk Notarissen

Volgens Netwerk Notarissen is de nieuwe regeling een stap in de goede richting maar neemt het niet alle onzekerheid weg. De beschrijvingen over het zich gedragen als erfgenaam zijn namelijk heel algemeen omschreven. Ook bij een forse hypotheekschuld draait de erfgenaam waarschijnlijk nog steeds voor die schuld op. Netwerk Notarissen adviseert erfgenamen daarom nog steeds om beneficiair te aanvaarden, ook als het wetsvoorstel is aangenomen.

Contact met uw notaris

Een notaris kan u adviseren over de keuzes die u maakt in het geval van een erfenis en u helpen met de afwikkeling. Wij werken nauw samen met Kersten en Wilhelm Notarissen in Mill en adviseren u om met hen uw mogelijkheden bij een erfenis te bespreken.

Contact

  • Uitvaartonderneming Van Dijk / Uitvaartcentrum Van Dijk
  • Wanroijseweg 42
  • 5451 HA Mill
  • Telefoon: 0485-452868 
  • E-mail: info@vandijk-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.